Slinkā ābolu plātsmaize

Slinkā āmolu plātsmaize, manuprāt, vispiemērotākais nosaukums. Tā tiek pagatavota ātri, tiek izmantotas nianses un rīki, kas samazina gatavošanas laiku un neliek pievērst uzmanību niekiem.

Sastāvdaļas:
  • Mīkla (rekomnedēju veikalā pirktu kartaino)
  • Āboli
  • Medus
  • Sēkliņas (ķirbju, saulespuķu)
  • Kanēlis
  • Sviests/Eļļa
Materiāli un aprīkojums:
  • Cepampapīrs
  • Bļoda
  • Nazis (arī mizošanai)
  • Mīklas rullis
  • Cepeškrāsns
  • Rīve (slinkākajiem elektriskā)

Viss sākas ar mīlkas atkausēšanu, manā gadījumā tā ir "RIMI" kārtainā rauga mīkla, bet rekomnedēju parasto kārtaino. Atšķirība pamatā būs tikai plāts maizes konsistencē: ar rauga mīklu mīkstāka, bet ar parasto kraukšķīgāka, stingrāka un drupenāka pamatne.


Kamēr nu mīkla kūst nomazagājam, samizojam un izgriežam ābolus. Te nu ir laiks tos ābolus sarīvēt. Jā! Sarīvēt! Ar sarīvētiem āboliem nav ķēpa, kad jādomā "kā glīti sakārtot šķēlītes". 

Kad āboli sarīvēti pievienojam sēkliņas, maltu kanēli un medu. 'Cik?' un 'kādas?' ir katra paša gaumes lieta. Sacukurojušos medu pirms pievienošanas vēlams izkausēt karstā ūdens peldē. Ja ir problēma ar medus lietošanu uzturā, varat mēģināt citu saldinātāju. Interesanti varētu būt brunais cukurs. Kad visas sastāvdaļas sabērtas bļodā, tās samaisa un noliek malā. 

Ņemam cepešpannu, ņemam cepampapīru. Cepampapīrs vispirms jānoplēš nepieciešamajā izmērā. Kad tas izdarīts, papīrs zem tekoša ūdens krāna maigi jāsaburza. Tādejādi cepampapīrs kļūst pakļāvīgāks un ērti ieklājas uz pannas. Es papīru galveno kārt izmantoju, lai ātri un ērti var gatavo produktu noņemt no pannas, ja piedegums veidojas, tas paliek uz papīra un nav jāgrauž panna. Neskatoties uz nosaukumu 'cepampapīrs', tas tik un tā jāietauko, viss ērtāk to izdarīt ar eļļu, bet var arī ar svietu. Esiet uzmanīgi! Papīrs kļuvis mīksts un viegli var tikt saplēsts. Slēdzam iekšā cepeškrāsni uz 180*C. 

Kad panna sagatavota, laiks sagatavot mīklu. Mīkla ir jāizrulle un jāieklāj pannā, kad tas darīts, tā janoziež ar sviestu. Tā mamma macīja, tā labāk garšo. Te nav dižas mākslas. 

Ņemam sagatavoto ābolu masu un klājam uz mīklas. Krāsnī iekšā uz kādām 20 minūtēm. 

Veseli ēduši!




1 komentārs:

  1. Par cepampapītru nemaz nezināju, paldies. Un vēlviena rīvētu ābolu priekšrocība -tie ātrāk ir gatavi.

    AtbildētDzēst